Александър Капричев: безкраен Талант

Александър Капричев (1945-2008 г .) е един изключително експресивен и еклектичен художник, оставил на идните поколения една невероятна колекция, достойна за Големите майстори.

Очевидно, артистичните му вдъхновения водят началото си от Американския абстрактен експресионизъм, с наситените и ярко контрастни цветове, които придават големия устрем и страст на художника.

Богатата душевност на Александър Капричев дава живот на богато и обемно творчество, включващо живопис, графика, рисунки, акварел и монументални творби - стенописи, гоблени, както и записани мисли, отразяващи отношението му към живота и изкуството. Във всеки един от тези жанрове той приковава вниманието и въображението на зрителя със силни и впечатляващи композиции и една фантастична, омайваща атмосфера.


Със своята сложна и въздействаща палитра, медиативните и абстракти композиции авторът ни напомнят за трансценденталните цветни пространства на Марк Ротко, като всичките елементи на неговия живописен език изграждат едно единно хармонично цяло от непредсказуеми композиционни комбинации.


Зрителят е непрекъснато очарован от богатите и динамични визии, при които меките форми и извити линии се стопяват и сливат в смайващ лабиринт от незнайни светове и непознати предели. Спускаме се направо в деликатните цветови нюанси на най-съкровените мечти на художника, който ни учудва с всеки един от жанровете и стиловете, в които работи. Цветовата гама и текстурата могат да бъдат напълно различни, но цялостната творческа посока е запазена и балансирана благодарение на безкрайната креативност на този български гений. Александър Капричев успява да пресъздаде дълбока смислена/ осъзната красота с няколко умели замахвания на четката, акцентирани от прекрасния избор на палитра. Дали гледа акварел или рисунка, или маслена картина на платно, човек се впечатлява от позитивността в шедьоврите на Александър Капричев. Негова творба бе селектирана и отличена на второто Лондонско Арт Биенале 2015 г. Творчеството му е представяно и на други значими изложби в света.